La importància del Zero Waste al BioCultura Barcelona 2019

· Laia Solé Miralles ·

El festival s’ha instal·lat al Palau Sant Jordi del 9 al 12 de Maig amb multiplicitat d’activitats.

La superfície dedicada a la producció ecològica s’ha multiplicat per 42 al llarg d’aquest últim quart de segle. Ha passat de les 5000 a les 21000 hectàrees. A més, en aquest mateix període, el nombre d’operadors de productes ecològics ha crescut notablement. Aquest 2019, El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica compleix 25 anys de la seva creació. En aquest marc, el BioCultura BCN ha tornat a la capital per posar l’accent en l’augment del consum intern del producte “bio”. Tot i que l’ecologisme és un projecte que funciona a Catalunya , seguim lluny de països com Dinamarca.

La mostra ha acollit empreses de tota Europa.

Aquesta última edició del festival ha decidit integrar la tendència del Residu Zero. L’ús d’ampolles de vidre per substituir les de plàstic, fer la compra a granel i deixar de banda els envasats, són alguns exemples de la tendència Zero Waste que ha arribat amb força a Europa i que s’està fent cada cop més popular a Catalunya. Malgrat tot, això topa amb el model capitalista actual que es basa en “comprar, utilitzar i llençar”. Des de l’organització de la fira, s’ha fet un esforç per divulgar aquests projectes i per donar conèixer els problemes que causen els residus al nostre entorn.


La 26 edició del festival pioner en productes ecològics ha aconseguit augmentar el públic respecte l’any passat.

Durant els 4 dies que ha durat la fira s’han fet diferents xerrades enfocades al tema  i alguns tallers; els consells necessaris per poder començar un estil de vida coherent amb el Zero Waste, solucions per substituir el plàstic d’un sol ús i generar nous hàbits de consum, informació sobre productes de cosmètica que no generen envasos… Entitats com Zero waste Barcelona Network, Rezero i persones com Yvelise Ramírez, fundadora del blog La Ecosmopolita, han aportat el seu gra d’arena.

Les integrants de Zero Waste Barcelona han donat diversos consells per portar una vida amb el mínim de residus possible.

En l’àmbit de direcció, aquesta edició del Biocultura ha intentat ser el més coherent possible amb la tendència del Residu Zero. El Festival ha exigit a tots els stand participants una alta gestió de reciclatge i l’ús de bosses i de vaixella biodegradable. A més, l’organització de la fira s’ha marcat l’objectiu de reciclar tot el material de promoció; bosses, carpetes, banderoles, lones…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s